Смехът: Най-Доброто Лекарство

подобрява притока на кислород

Смехът: Най-Доброто Лекарство

Смехът намалява болката, повишава ефективността на работата, свързва хората емоционално и подобрява притока на кислород към сърцето и мозъка.

от Hara Estroff Marano, публикувано на 5 април, 2005 - последно преразгледано на 21 юни 2005 г.

Смехът, той каза е най-доброто лекарство. И има много доказателства, че смехът прави много добри неща за нас.

Намалява болката и ни позволява да търпим дискомфорт.

Той намалява нивото на кръвната захар, повишава глюкозния толеранс при диабетици и недиабетици.

Подобрява ефективността на работата, особено ако работата ви зависи от творчество и решаване на сложни проблеми. Неговата роля в интимните отношения, значително се подценява! Синхронизира мозъците на говорещия и слушателя, така че те са емоционално настроени.

Смях установява или възстановява - положителен емоционален климат и чувство за връзка между двама души, В действителност, някои изследователи смятат, че основната функция на смеха е да сближи хората. Смехът стимулира!

Има нови доказателства, за това, че смехът помага на кръвоносните съдове да функционират по-добре. Той действа на вътрешната обвивка на кръвоносните съдове, наречена ендотела, карайки съдовете да се отпуснат и да се разширят, като увеличава притока на кръв. С други думи, смеха е добър за сърцето и мозъка, два органа, които изискват постоянен приток на кислород в кръвта.

На тазгодишната среща на Американския колеж по кардиология, Майкъл Милър, MD, от Университета на Мериленд, съобщи, че в проучване на 20 здрави хора, провокирания смях направил много добри неща за техните артерии, както при аеробна дейност. Той не препоръчва да се смеете и да не се упражняване. Но той ни съветвата да се опитате да се смеем повече. Ендотел, обяснява той, регулира притока на кръв и регулира склонността на кръвта да коагулира и съсирва. В допълнение, той отделя разнообразни химикали в отговор на рани, инфекция или възпаление. Той също така играе важна роля в развитието на сърдечно-съдови заболявания.

"Ендотела е на първа линия в развитието на атеросклероза или втвърдяване на артериите", каза д-р Милър. "Така че, като се имат предвид резултатите от нашето изследване, е разбираемо, че смеха може да бъде важен за поддържане на здравословен ендотел. Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания".

Най-малкото, добавя той , "смeхa компенсира въздействието на психически стрес, което е вредно за ендотела."

Изследователят не може да каже със сигурност как точно смеха доставя полза за сърцето. Може да дойде от енергичното движение на мускулите на диафрагмата като кикот или кикот. Алтернативно или допълнително, смеха може да предизвика освобождаването на хормони в мозъка като ендорфини, които оказват ефект върху артериите.

Възможно е също така, смехът да увеличава нивата на азотен оксид в стените на артериите. Азотният оксид е известно, че играе роля в разширяване на ендотела. "Може би психическия стрес води до срив в азотния оксид или потиска стимула да произвежда азотен оксид, което води до вазоконстрикция."

Д-р Милър предлага проста рецепта, която няма да ви охарчи и ще спаси живота ви. "Тридесет минутни упражнения три пъти седмично, и 15 минути смях вероятно е добре за съдовата система", казва той.

http://www.psychologytoday.com/articles/200504/laughter-the-best-medicine

LAUGHTER IS THE BEST MEDICINE
The Health Benefits of Humor and Laughter

http://www.helpguide.org/life/humor_laughter_health.htm


Превод: Димитър Кирилов

http://soundofheart.org/galacticfreepress/content/laughter-best-medicine-1




МОЖЕ ДА ВИ ХАРЕСА СЪЩО:

0 comments